dilluns, 1 de novembre del 2010

de coloides per tot arreu!!

Quan dissolem un full de gelatina en aigua calenta estem realment fent una dissolució?
La llet és una emulsió, igual que la maionesa?
I la nata, també és una emulsió?

La gelatina en aigua, la llet, la maionesa, la nata muntada, el flam, l'oli d'oliva en forma d'aerosol, el formatge!!... tots aquests aliments són dispersions coloidals.

El nom té guasa oi?
Un coloide o dispersió coloidal és una barreja de substàncies on com a mínim una és fluida (la fase dispersant) i la fase dispersa està formada per partícules relativament grans -encara que sempre invisibles a simple vista-.

Com de grans? Entre 10 i 10.000 Amstrongs (un amstrong és una mil millonèssima part d'un mil.limetre). Una de les diferències entre un coloide i les dissolucions vertaderes (com per exemple l'aigua amb sucre) són que els coloides dispersen la llum i en canvi les dissolucions no ho fan.

I de coloides, ens en trobem i utilitzem constantment a la cuina! Sense saber-ho en moltes de les ocasions. En fem servir quan tallem una mica de mantega, quan agafem una cullerada de maionesa, quan preparem un postre de gelatina...

Està claríssim que cuinar cuinarem igual, però jo ho trobo mooolt més divertit quan entenc qué es el que està passant a la meva cuina.

Aquí teniu una taula amb els tipus de coloides i alguns exemples:

TIPUS DISPERSANT FASE DISPERSA EXEMPLES CARACTERÍSTIQUES
Aerosol Gas Sólid / Líquid Fum, oli en aerosol. Insecticidas, medicaments...
Gèl Sólid Líquid Flam, gelatina. Consistencia relativament sòlida.
Sòl Sólid Líquid Flam (abans de refredar) Apariencia de líquid viscós.
Escuma Líquid Gas Nata muntada. Apariencia molt esponjosa.
Emulsions Líquid Líquid Llet, crema, maionesa. La estabilitat es deu a les forces entre mol.lècules, ja que són molt petites i per tant pesen molt poc i la gravetat es veu compensada per atraccions elèctriques, vibració browniana,...

I ara el moment audiovisual, un bonic experiment amb coloides i que imita el fenòmen per el que veiem el cèl de color blau.
Mai us heu preguntat per que les fotos que fan els satèlits deixen veure desde fora perfectament els núvols i els continents - o sigui la atmòsfera és transparent- i en canvi nosaltres veiem el cèl de color blau?



Els amics coloides, ens ensenyen com la llum es pot capturar i tornar a emetre, en aquest cas en color blau. Aquest fenòmen s'anomena dispersió. I justament per la dispersió en el gran coloide que es la nostra atmòsfera veiem el cel de color blau!! Aquí teniu la explicació detallada per als que tingueu més curiositat.

Jo de moment, vaig a mantenir una pausada conversa amb un grupet de coloides que m'han vingut a visitar aprofitant la festa de Tots Sants.


Per cert, que revisant els comentaris... on he posat 'suïs' hauria de posar 'suís'. Ho deixo per a major vergonya i escarni del que signa!! #nosepotpermití

9 comentaris:

  1. Has pensat mai en enviar un currículum a la Fundació Alícia? Crec que això teu és vocacional! :)

    De tots els coloides que ens has ensenyat jo també em quedo amb el del Suís, je je je...

    ResponElimina
  2. Maravilloso! Espectacular! Me he emocionado al verlo!

    ResponElimina
  3. Ets un pou de ciència!
    Jo també em quedo amb el suís... és el millor coloide del món mundial!!
    Petonets

    ResponElimina
  4. Si al suïs hi podem trobar un important grup de coloides, només puc dir una cosa ...

    Visca els Colides i la mare que els va parir!!!

    ResponElimina
  5. Només dir-te que felicitats per l'explicació.... I l'efecte Tyndall... ha estat com un tunel del temps recordar el nom...

    ResponElimina
  6. Estic amb la Gemma, a la fundació Alicia segur que tindrien en compte les teves explicacions!.També estic amb en Xisco...ja,ja!
    Per cert, que bo és el suís, suïs, swis, ssuíss...

    ResponElimina
  7. Gemma, el suís és el millor. Sempre tan neutral, sempre tan ric, aix...

    Xisco, tu si que eres espectacular collonero!! :))

    MaryLou, gràcies dona :))

    Òscar, és que tu no nomès tens un bon nom, a sobre tens bon criteri!! XD

    Ricar, tú i jo ens entenem... aquell gustirrinín quan entens alguna cosa nova sobre com funciona l'univers ahhhh, quin gustirrinín...

    Xesco, ho he posat al facebook per si algú ho volia consultar. Bàsicament per que la llet és un coloide de moltes coses però sobre tot de caseína. Una proteina que dispersa la llum en color blanc (en canvi la substància del post la dispersa en color blau) :)

    merçè, doncs moltes gràcies a tú i també a la Gemma, Xisco i demès :)

    ResponElimina
  8. Aqui està l'article que explica per qué la llet és blanca:


    http://archivo.abc.com.py/suplementos/rural/articulos.php?pid=378395

    :D

    ResponElimina