divendres, 8 de juliol del 2011

destapem la raó per la que el sushi pot brillar en la foscor

Mentre la nova entrada es daura al forn de les programacions automàtiques... la solució a la pregunta de perqué el sushi pot brillar a la foscor que plantejàvem en el post anterior (aquí)


La resposta és natural, simple i gens relacionada amb centrals nuclears de mala reputació: la bioluminiscència.

Alguns animals marins desenvolupen la capacitat de generar llum a partir de reaccions químiques.
De forma que aquesta llum és utilitzada en zones profundes dels oceans on la llum del sòl no arriba. Utilitzada per advertir, per lligar, per caçar,...

Si animals que la tenen són peixos caçadors i carnivors que atreuen a les seves preses amb llumetes de colors en la negra foscor... és el que els científics anomenen efecte 'Las Vegas, Nevada' i funciona molt bé també fora dels oceans...




Però la gran majoria d'animals luminiscents són invertebrats com petits crustacis i sobretot meduses. I no tant extranyament com ens podem pensar, algun fragment de medusa luminiscent és capturat a alta mar amb les gambes o llagostins, congelat al vaixell de forma ràpida i ens arriba ben conservat fins a la nevera de casa.

Per això, ens podem trobar que el nostre sushi brilla. Alguna pota o fragment de medusa ha fet un llarg viatge.
En canvi, si els sobmetem a cocció -per exemple per a fer un suquet o un arrós- el foc destruirà els compostos luminiscents i mai ens n'adonarem.

Com a Bonus track de les curiositats del món abisal, un video amb un peix que viu també en la foscor i que ha desenvolupat un cap transparent.
Sí, sí, un cap completament transparent. El peix pot girar els seus ulls internament per a poder veure als costats i endarrere a traves del seu propi cap. Al.lucinant.


7 comentaris:

  1. Realment al·lucinant aquest peix amb el cap transparent... I una mica anguniós...

    ResponElimina
  2. Genial! Pero la gran pregunta es: ese sushi llego a comérselo alguien??? Ummm porque quieras que ni parece radioactivo jajaja
    Muy bueno, además de aprender sobre gastronomía hemos aprendido de "pezcultura" (¿cómo se le dice a la cultura de los peces???)
    Un saludín

    ResponElimina
  3. Quines curiositatas aprenem amb tu.
    I com diu la Sara María, aquest peix amb el cap transparent es una mica anguniós.
    Petons.

    ResponElimina
  4. Ets un pou de ciència... si que aprenem si, amb tu! De petita saps quin era el joc de les nits d'estiu???? buscar cuques de llum!!! Mentre la gent gran prenia la fresca, la canallona ens dediavem a veure qui en trobava més!!!per cert, no n'he vist mai més!

    ResponElimina
  5. Oscar alucinado me has dejado
    bon cap de setmana
    miquel

    ResponElimina
  6. Quina llàstima, jo que em pensava que era un petit japonès amb una alot per veure si el peix era força fresc
    Una abraçada

    ResponElimina
  7. Vols dir que és de debò aquest peix? Trobo molt estrany que només li transparenti el cap.
    Ho sento, sóc molt incrèdul!

    ResponElimina