La vida no és gens linial.
Si entenem per linialitat que les respostes devant de estímuls proporcionals també són proporcionades. Es a dir, petites variacions provoquen petites modificacions de la resposta. I està clar que podriem trobar centenars d'exemples al nostre voltant on aquesta proporcionalitat lineal no s'aplica, començant per les apassionants discussions de folletín venezolano de la parella que viu a sobre del nostre pis. Un bon exemple del que és la teoria del caos.
Si baixem al terreny d'allò que anomenem realitat física, aleshores la cosa es simplifica però també trobem exemples de no linialitat a la nostra mateixa cuina.
És una vegada més, la presència torbadora del que s'anomena física del caos i atractors caòtics. Sembla complicat? Ho és, però no patiu, que no hi entrarem en detall i ens centrarem en algunes parts ben vistoses.
Anomenem fluids newtonians(o linials) a aquells que mantenen una viscositat constant devant de canvis de la temperatura i la força lateral aplicada. L'aigua és un bon exemple de fluid Newtonià o linial.
En canvi a les nostres cuines en tenim un munt de fluids no newtonians (o no linials), sense anar més lluny la mel que és un producte ben natural manifesta justament aquest comportament més complexe. si sobmetem la mel (o un xarop en aquest cas) a variacions de la força lateral aplicada obtenim unes respostes que mai obtindriem amb un raig d'aigua.
Atenció la diferència no està en que una és mes viscosa que l'altre, sino en que sotmesa a forces la mel reacciona de formes curiosíssimes i caòtiques.
Fixeu-vos sino en aquest raig de xarop quan la cinta va mica en mica reduint la velocitat:
Predir amb fòrmules la forma final que dibuixarà el raig és dificilíssim, perque qualsevol petita, minnúscula variació de les condicions incials (temperatura, cabdal del raig, velocitat de la cinta,...) causarà que la resposta final sigui molt diferent. Això sí, impossible de predir (caòtica) però amb uns patrons concrets cada vegada (el que s'anomena atractor caòtic).
D'exemples de fluids no newtonians dins la nostra cuina n'hi ha més, i alguns surten a la tele, o no recordeu aquella piscina plena de aigua i farina de blat que va fer famós en Flippy?
Un fluid que devant la presió (forçes laterals) canvia la seva viscositat!! I es torna tan viscós que si hi camines no t'enfonses i si et quedes quiet sí!! Fantàstic oi?
I fins i tot es poden crear sistemes ben senzills amb un fluid de maizena i un altaveu!!
Avui poca cuina i 'molta' física,però si has arribat fins aquí probablement es que has trobat la entrada entre curiosa i divertida.
Objectiu aconseguidíssim!!!!!!!!!!
ResponEliminaUau, he flipat amb l'últim video, creus que ho podem reporduir a casa?
Si la vida fos linial, que avorrida seria! No trobes?
Sens dubte em quedo el segon video, la masa cobra vida!!!Muaks
ResponEliminaInteressant teoria de la linealitat dels fluïds... nunca te acostarás sin saber una cosa más! El proper pas... provar-ho empíricament ;-)
ResponEliminaM'agradaria provar de caminar-hi!!! el de la maizena i l'altaveu és podria provar.. Molt xulos!
ResponEliminaPer que la física que ens ensenyavem a l'institut no era tant interessant? M'encanta!!
ResponEliminapetonets
Gemma, ja suposava que tú seríes una de les que sí que ho gaudiria XD
ResponEliminaSilvia, a mi també em resulta hipnòtic total jajaja
Marina, a mi m'agradaria provar de caminar sobre les aigues de maizena!! :D
Teresa, potser en una trobada patrocinadaaaaaa? jajaja
Taller cuineril :), jo també m'ho pregunto. Es clar que a mi em va agradar prou com per a estudiar la carrera :P
El de la Maizena i l'altaveu ho vaig veure un dia al Dani Ramírez (sí, el científic boig de TV3) i deia que es pot fer a casa perfectament :_)
ResponEliminaQui ho provi, que ho gravi!