Per a entendre el quid geomètric de la questiò cal que us fixeu en aquest model de copa i els paràmetres que defineixen com-de-plena-està-la-mateixa:
Si ens posem matemàtics per un moment, veiem que podem fer quatre numerets per trobar a quina alçada de la copa hem de posar el liquid per a que estigui omplerta la meitat de capacitat:
Això vol dir, que amb la copa omplerta al 80% d'alçada... tenim un 50% de capacitat!! O sigui que senyor cambrer... no sigui garrepa i afegeixi un ditet més a la copa (nota: alerta, com ens diu Mar Calpena per twitter, els còctels ja tenen la seva recepta amb les quantitats que toca). Fixeu-vos bé que el resultat final NO DEPEN DEL ANGLE DE LA COPA. Es a dir, que val per totes les copes còniques tan siguin les més obertes tipus Martini o les més tancades tipus cava. Ayomá!
Teniu aquesta aparent paradoxa molt ben explicada i amb més exemples matemàtics en aquest fantàstic post de Naukas que és on jo he llegit la informació :)
Les matemàtiques sempre tenen una aplicació pràctica, sí senyor. Que no vol dir que siguin útils sempre, però bé... per comprovar coses curioses com aquesta doncs... divertit ho és! Perquè no ens passem de listos... he he he.
ResponEliminatu sempre tant didàctic!
ResponEliminamai
Doncs a partir d'ara demanarem els coktels en gots cilindrics, jejejj, així no ens treuen la meitat
ResponEliminaMuas
ResponEliminaHo veig i encara em sembla increïble!!!
Com es nota que sempre hi ha algun motiu econòmic: estalviar-se la meitat del còctel!!!!!
M'ha agradat aquesta classe pràctica!!
Alerta, que com he posat a la nota dins el text, teòricament els còctels ja venen amb una recepta que en determina la quantitat :)
ResponElimina