dimarts, 30 de setembre del 2014

d'arròs al tros: arròs de bolets, costelles i botifarra.




#Arròsaltros és el hashtag de la fantàstica jornada que vem passar cuinant, jalant i xerrant al tros de l'Ana i en Txaber. Un dissabte complert en companyia del Lluis (autor de les fotos), l'Iker, la Juana i el Luis Miguel i on les feines de cuina es van repartir i a mi em va tocar fer l'arròs.
Cuinat sobre foc de llenya -era la meva primera vegada- va ser un arròs de bolets, costelles i botifarra. I entre comentaris catxondos de  '¡Uyyyy, así no es!'... kkabrons :D

La veritat és que malgrat ser novell en la cuina a flama, va sortir força ben cuit i gustós. Aquesta és la recepta que vaig 'improvisar' i que apunto ara per a no oblidar :)


Arròs amb bolets, costelles i botifarra

Ingredients:

Per al sofregit 'sofrito' (si fos un sofregit estil català no portaria el pebre vermell)

Una ceba gran
Un porro
Tres grans d'all
Tomaquet ratllat sense llavors

Una botifarra de perol
Mitja botifarra negra
Un pebrot verd
Un pebrot vermell
Pebre, sal, oli d'oliva verge
Pebre vermell
Una mica de sucre
Pols de cep
Carreretes seques

Per al brou

Un esquelet de pollastre
Una ceba, mig porro i una pastanaga
Una branqueta d'api
Sal


Per a l'arròs

Un bon grapat de costelles de porc
Una botifarra de  bolets per a cada persona
Rossinyols
'Seta de cardo'
Arròs (vem fer servir un tipus bomba del Molí d'en Rafaelet)


Procediment:

Comencem preparant el sofregit el dia abans a casa (ni de conya el faig al camp en foc de llenya, heh!). Tallem la ceba el més petit possible i la daurem en oli, al que afegim el porro i els alls picats. Quan el porro també ha agafat una mica de to, afegim els pebrots tallats ben petits i tornem a deixar una estona al foc per a que s'estovin. Afegim el tomàquet i ho reduim (li posem una mica de sucre i salpebrem). Quan ho tenim fosc i concentrat afegim les botifarres tallades tan petites com la mateixa mida de l'arròs. Finalment el pebre vermell de la Vera (dolç), el cep en pols i les carreretes rehidratades. Aquesta pluja en pols de cep i pebre vermell és el que donarà el gust principal al nostre arròs.


Fem un brou de pollastre bullint els ingredients fins que la substància passa de l'au a l'aigua. Jo també vaig posar-li al final un puntet de pebre vermell per donar-li alegria i color. Mentre es feia el brou vaig daurar les costelles ben brunes i les vaig guardar al tàper amb l'oli corresponent.



El moment de daurar les botifarres, els rossinyols i el bolet carnòs xinés.

Sobre la paella ben roent, posem oli i daurem les botifarres i els bolets (els carnosos 'seta de cardo' a troços grans per a que es trobin i donnin textura). Quan està daurat, afegim les costelles i rememen una mica abans de posar-hi també el sofregit. Quan està tot ben calent i cuinat, aboquem el brou.


 En primer terme, el 'capellanet', interessant peix assecat de la familia del bacallà. Salabròs i intens.



 També hi havia carn, però no va triomfar tant com l'arròs. Coses que passen!! :)

Quan aquest brou també bull amb força, hi posem l'arròs i repartim bé per a que cogui uniformement. 16 minuts en total per a que el gra quedi sencer, mentre cou anirem afegint brou si veiem que fa falta. Se suposa que remenar és un crim, però jo vaig remenar una mica de tant en tant perque sino el centre quedava sec i les vores no quedaven cuites.

El resultat és un arròs potent, de gran color i on pots gaudir amb els bolets, la carn i la botifarra. Realment estic content de com va quedar al final, tot i que de tota la jornada el millor van ser... sí ... els blocaires :D

 Visió cenital del assumpte quan la cocció ja estava propera a la fi. Val a dir que hi havia moltes coses en aquest arròs amb coses!



diumenge, 28 de setembre del 2014

d'amanida de tomaquets, bolets en escabetx i alberginia rostida

Aquesta és una fantàstica recepta de la cuinera Eva G. Hausmann. Havia de servir per a un recull i al final no va porder ser. Així que la he volgut recuperar perque em sembla un gran exemple de cuina que sap combinar el sabor amb una delicada presentació. Gràcies Eva!!!

Receta, cocina y estilismo: Eva Hausmann – Julio 2014
Fotografía: Respira Disseny (Marta Reche)


ENSALADA DE TOMATES, SETAS EN ESCABECHE Y BERENJENA ASADA


INGREDIENTES

2 tomates de Montserrat
2 tomates rama grandes
1 barqueta de tomates Cherry
1 berenjena grande
200gr de setas en conserva escurridas
1 cebolla
6 dientes de ajo
Tomillo
Romero
Laurel
Orégano
Pimienta en grano
30ml de vinagre de vino
300ml de aceite de oliva
Aceite de oliva
Sal
1 rebanada de pan
Flores comestibles (opcional)

PREPARACIÓN

Para las setas en escabeche:

Escurrimos las setas y las pasamos por agua, las dejamos secar en papel absorbente.
Cortamos en juliana la cebolla, calentamos el aceite a 80oC, introducimos la cebolla, ajos, romero, tomillo, laurel, pimienta en grano, incorporamos las setas y las dejamos confitar unos 10', añadimos el vinagre y lo dejamos 10' más, retiramos del fuego, dejamos entibiar y reposar 2h en nevera.

Para los tomates:

Hacemos un corte en forma de cruz en la base de los tomates, los escaldamos en 
abundante agua hirviendo durante 1' o hasta que la piel empiece a desprenderse, los escurrimos, cortamos la cocción en agua con hielos, una vez fríos los pelamos, cortamos a cuartos, despepitamos, reservamos las partes que no utilizaremos para hacer un terciopelo de tomate. Lavamos y cortamos por la mitad los tomates Cherry. Reservamos.

Para el terciopelo de tomate:

Introducimos los restos de tomates en un vaso de túrmix, añadimos sal, una rebanada de pan y un poco de aceite para ayudar a turbinar, trituramos y colamos por chino, reservamos en nevera.

Para la berenjena asada:

Colocamos la berenjena sobre los fogones, quemamos la piel durante 2/3’ por cada lado, retiramos del fuego, pelamos con cuidado, dejamos entibiar en un colador de rejilla para que suelte toda el agua, una vez fría aliñamos con aceite de oliva y sal, la cortamos en pequeños trozos.

Emplatado:

Aliñamos los tomates con aceite de oliva y sal, escurrimos las setas, recuperamos la cebolla del escabeche, colocamos en el plato los tomates, setas, cebolla y berenjena, decoramos con el terciopelo de tomate, hierbas aromáticas y flores comestibles.

dissabte, 27 de setembre del 2014

del Xow de David Muñoz (Diverxo)

Dilluns 29, la estrena a Madrid... la veritat és que tinc força curiositat :)
De moment només tenim el trailer...

divendres, 26 de setembre del 2014

de los ojos pecadores, el Prof. N Capo, la carn i les tetes

Ahir vem estar de visita Gastroblocaire (pensada, organitzada i currada per la Nuni) a la exposició 'Menús de guerra' on apareixen quatre figures culinaries i mediàtiques de la primera meitat del S. XX. Una de les quals és el Professor Nicolás Capo.

El Prof. N. Capo forma part de la meva infancia per aquelles coses de ser fill de familia anarcosindicalista amb interessos per tot allò que soni a out of system. Tinc alguns dels seus llibres a la biblioteca de casa, entre els quals i tenint en compte que cura el càncer (això diu ell) amb la ceba, ho arregla pràcticament tot amb la llimona, i així un reguitzell de perles... tinc el projecte de convertir-me en inmortal.

Això sí, en la seva teoria del que son o no son les tetes, no m'hi trobaran. Esto no, Nicolás.


"En los senos de la mujer nosotros no vemos otra cosa que un adorno de belleza plástica del cuerpo humano, y las fuentes vitales por las cuales se alimenta el niño, nuestro hijo, con la leche blanca y pura cual manjar de los dioses!
Comprendemos que los hombres tienen sed, sed de pasión sexual, sed de lujuria, pero nosotros sabemos perfectamente bien cual es la causa de esa anormal sed. No la perdonamos, la combatimos! La causa de esa excitación es la alimentación, carnes, el tabaco, el alcohol y la mala educación. Para ser Nudísta , antes hay que ser un buen grugívoro y un verdadero filósofo y estoico.

No debemos ver en este hermoso cuerpo, una y juvenil de esta joven de 23 años una figura de lujuria y de pasión, sino una vocación serena de lo natural y escultórico..."


Que no Nicolás, que no.

dimarts, 23 de setembre del 2014

del Portillo de la traición - Zamora. Gran descobriment.

Excel.lent local de tapes molt ben treballades a preus més que raonables que vem conèixer durant aquest estiu. El Portillo de la traición, a Zamora, te una oferta clarament diferenciada dins de la ciutat. Amb unes tapes de perfil modern sense excentricitats, cap toc vanguardista però sí moltes ganes de presentar els platillos amb gust i sobretot amb sabor.
No es pas que ens quedi al costat de casa, la veritat, però ens hem quedat amb moltes ganes de tornar i si algun cop tornem a estar per la zona, segur que hi tornarem!

Bacallà en tempura negra, sembla carbonilla però és una cruixent tempura amb tinta de calamar. Dins, un bacallà cuit just al punt i molt ben dessalat. Excel.lent.

Mega croqueta del copón. De chipis (txipirons) amb allioli negre. Espectacular. Bona també però no tant la de botifarró.

El local és senzill i sense luxes, no hi ha taules per seure però sí unes taules altes amb tamboret a l'entrada i per suposat una barra on pillar el material fungible.

La tripulació, (Charlie i Rebeca) simpatiquíssims i amb molta empenta. Felicitats.

Boníssim pollastre arrebossat amb patates xip i un guacamole per a acompanyar. Crunch, crunch i crunch!!

Un tentempié ligero, que vamos con prisa... heh!


Deliciós tartar de vieira i gamba amb ajoblanco i ajonegro. Sensacional la textura i el toc refrescant del conjunt. De lo milloret de la jornada.

Tonkatsu de llom de porc, versió japonesa de la salsa barbacoa amb un punt de mirin i unes mandonguilles sucoses i menudes. dificil de menjar amb els pals però igualment bó :)

Com es veu a la foto del conjunt, també fan patates tipus brava que deixen combinar amb varies salses a escollir.
Mireu els preus... son ajustadíssims per la qualitat que donen. Està clar que a Barcelona serien insostenibles. 



Al costadet mateix de la gran plaça central, zona tranquilissima i peatonal. Com us he dit... ja estic desitjant poder-hi tornar!!

Portillo de la traición
Herreros, 6 Zamora 49001
facebook.com/barportillodelatraicion
679351384

diumenge, 21 de setembre del 2014

de la porchetta de Sagàs i la lechona tolimense.

Ahir dissabte vaig tenir ocasió de tornar a gaudir de la porchetta del Sagàs i Oriol Rovira. Un porquet completament desossat, tornat a farcir i cuinat 'sencer'. Una delicia que em te enamorat.


En Dani Pantxeta, locombiano sudacatalà gràcies al que ens podem regalar amb píndoles gastronòmiques exhuberants ens ha fet arribar aquesta meravellosa lechona, que és justament el mateix concepte però fet en mida XXL i en un forn autènticament rural.

Es que no tinc ni paraules.... OH,DIOS MÍO!

dijous, 18 de setembre del 2014

de Cuinetes&Gastroblocaires us proposen: Menús de Guerra al Museu d'Història de Catalunya




Menús de guerra. Cuina d'avantguarda i supervivència és una exposició del Museu d'Història de Catalunya que ens permet fer una ullada als inicis de la Cuina Catalana en un moment de innovació i modernitat que es veu estroncada per la Guerra Civil. En aquest moment les institucions catalanes van intentar modelar la manera de cuinar, sobretot per tractar de combatre les dificultats durant la guerra i amb l'ajuda dels grans cuiners de l'època van elaborar alguns fulletons informatius i receptaris, entre els quals hi trobem "Menús de Guerra".

Si sou bloggers o comunicadors gastronòmics teniu l'ocasió de visitar l'exposició guiats pel comissari de la mateixa que ens explicarà amb detall aquest apassionant episodi de la nostra gastronomia.

En acabat farem un tast de cervesa artesana i marxarem amb una còpia del receptari "Menús de Guerra" sota el braç.

Ens acompanyeu a fer un passeig per la història? Som-hi!

http://www.mhcat.cat/exposicions/exposicions_en_curs/menus_de_guerra_cuina_d_avantguarda_i_supervivencia

Us podeu apuntar deixant un comentari en aquesta entrada o en el esdeveniment de Facebook que hem creat i on hem convidat a tots els nostres amics gastroblocaires. Si tens un bloc de cuina i mai has participat en cap de les nostres activitats i no et tenim fitxat... deixa aquí el teu comentari per a inscriure't :)




dimecres, 17 de setembre del 2014

de la manduca no caduca. Campanya contra el malbaratament d'aliments

Tots sabem que el malbaratament de menjar és certament una tragedia, a nivell individual i per suposat a nivell sistèmic. No vull pas defugir cap responsabilitat però em sembla molt escandalós com les autoritats posen l'emfasi en el menjar que particulars i restauradors llencem i s'obliden sempre dels excedents productius a nivell europeu que són destruits (hayquejoderse!) per aquelles coses d'equilibrar ofertes i demandes. Ja sabeu, el mierder sistema econòmic que entre tots tenim muntat.
També està el tema de no comercialitzar les fruites i verdures que no siguin maques, un tema que ja vem tractar aquí.

Tot i això, és obvi que com a individus també tenim la nostra responsabilitat i per això avui comparteixo la campanya 'La Manduca no Caduca' contra el malbaratament d'aliments que la entitat ecologista gironina Els natus (@natusterritori) està portant a terme durant aquest mes de Setembre (i concurs digital fins Octubre). Segons un article publicat per aquesta associació:

"A l’Estat espanyol, segons el Banc dels Aliments, es llencen cada any 9 milions de tones de menjar en bon estat. A Europa aquesta xifra arriba a 89 milions, segons un estudi de la Comissió Europea: 179 quilos per habitant i any. Una dada que seria fins i tot molt superior si l’informe inclogués, també, els residus d’aliments d’origen agrícola generats en el procés de producció o els descarts de peix llançats al mar. En definitiva, es calcula que a Europa, al llarg de tota la cadena agroalimentària, del camp a la llar, es perd fins al 50% dels aliments sans i comestibles." (Font complerta)

Nota: cliqueu a la foto del programa per veure'n els detalls:

La campanya té com a activitats centrals 3 Jornades d'Aprofitament, distribuides per la ciutat de Girona. Entre les que destaquen dos dinars solidaris cuinats amb aliments recuperats de comerços de la ciutat.

- 6 de setembre a Santa Eugènia (en el marc de la Festa Major)
- 20 de setembre a Sant Narcís
- 24 de setembre a la Facultat de Lletres de la UdG

A banda, hi ha 2 concursos online: un de receptes d'aprofitament i l'altre d'Instagram d'aprofitament i/o malbaratament. Us voldríem demanar que ens ajudeu a promoure aquests concursos, fent-ne difusió al vostre web i/o entre els vostres contactes, per tal que hi ha el màxim de participació. Estan oberts fins 30 d'octubre i us n'hem adjuntat les bases per més informació. 

dimarts, 16 de setembre del 2014

de porc etiquetat amb dibuixos manga... :O

Manga per a etiquetar porc? És una broma? Doncs  no...

"Un paquet no és suficient!"

"Compra aquest porci et donaré un petó"

"Necessito porc per a quatre" i "Eh? Jo soc aquest porc"

Les traduccions estan recollides de la  font: rocketnews
la veritat... posat a vendre  porcades, aquí potser trionfaria més la etiqueta amb el personal de Mujeres, hombres y viceversa...Heh!


dilluns, 15 de setembre del 2014

de 'Constructing Albert' inicia la fase Verkami!

El documental Constructing Albert -del que ja hem  parlat el alguna que altra ocasió- continua  el seu camí i entra en una nova fase. La  fase verkami  o micro-mecenatge,on els que volguem hi podem ajudar modestament amb una aportació a escollir (segons l'aportació  serà la recompensa)



Si hi voleu contribuir, aquí teniu el  link corresponent. A partir de  5 euros ja suma!!! ;)

dissabte, 13 de setembre del 2014

Desayunando 'en Santander' :)



Un matí de dissabte que comença cremosament, aromàtica (le de tiramisú és espectacular!) i dolça.
Les culleretes de hotchopospoon ens les va fer arribar la Mònica i en Jero (aka el operario), al timó d'una cuqui tenda que ens ens enamora: 'A Petit Santander' (Calle Peña Herbosa 13, 39003 Santander). Van arribar juntament amb unes galetes shortbread que van caure també en acte de servei. Gràcies!!

No em digueu que no barrufa!!!


Extra bonus:
Mireu quines piruletes de xoco tan guapes tenen... NO TODO VA A SER CUQUISMO, OSTIAS!!! :D


dijous, 11 de setembre del 2014

de l'Espai cuinam del Mercat de la Vall d'Hebron. Aniversari amb Carles Gaig

El proper dia 27 de Setembre, el gran mestre Carles Gaig apadrinarà el primer aniversari de l'Espai Cuina'm del Mercat de la Vall d'Hebron. Aquest espai, que nosaltres coneixem de la ma de l'Àgata Albero apropa la gastronomia i la cuina als clients del mercat i gent del barri a través de cursos i tallers.

Que comptin amb la complicitat de Carles Gaig és tota una mostra de que fan la feina ben feta, en desitgem molts més d'aquests aniversaris... Moltes felicitats!!!
A les 11h comencen les activitats: dues actrius de La Cubana liant-la molt fort, música i animació, el taller d'estampació de davantals i a les 12:30h el pastís de festa i la presència del mestre Gaig...

Te lo vas a perder?
Podeu seguir les novetats de la festa a la pàgina web del event a Facebook:  :)

1er aniversari de l'ESPAI CUINA'M

dimecres, 10 de setembre del 2014

Deu amanides, deu receptes i algunes consideracions

10 receptes d'amanides i alguna consideració prèvia (per exemple sobre l'amanida aigualida, puaj)... tot empaquetadet i amb llacet a la entrada de Gastronosfera que està a un clic, un simple clic!!! ;)

http://www.gastronosfera.com/info-tendencias/ensaladas-sabor-y-salud-en-10-coloridas-recetas/

Foto de amanida de tonyina del Rtnt. Eclèctic. La recepta... a cop de clic.

Com sempre, s'agrairà si voleu comentar (allà) i ajudar a la difusió amb un like o similar també barrufa :P

dimarts, 9 de setembre del 2014

de visita a Hausmann Aromatic. I+D alimentari a casa nostra.

De vegades ens pensem que a casa nostra no tenim referents en el món I+D alimentari, i no parlo de xefs ultra-creatius que d'això hem estat ben servits durant molts anys. Parlo de industria alimentaria puntera que és referència mundial en el seu sector i que treballa a nivell planteari per multitud de marques més que conegudes.

El passat Juny i convidat per la cuinera Eva Garcia Hausmann, vaig poder visitar les instalacions de Hausmann Aromatic, empresa dedicada des de 1984 a extraure essències i aromes, a crear-ne de nous i finalment també a la formulació final de begudes i refrescos. Dissenyen aromes i sabors tal i com ho fan els perfumistes!!

Aquesta és la pinta que té un nas industrial :)

Va ser una visita interessant, de la ma del mega-expert Josep Maria Bueno. A les enormes instal.lacions -situades a Sant Andreu de la Barca- ens van deixar fer una visual dels enormes diposits on s'introdueixen els ingredients base (per exemple, el ginebró que estàven el.laborant en el moment de la nostra visita, imagineu apropar el nas a un enorme dipòsit de centenars de litres d'essència ginebrètica... el paraiso del gintonis?). En aquests enormes serpentins i conduccións, es destila i s'extrau l'aroma que defineix gastronòmicament l'ingredient en questió. Hi ha diverses tècniques a part de la destil.lació, també vem visitar la sala de maceració, el triturat i emulsió (o això em va semblar entendre) i segur que alguna més que no ens van mostrar per no donar pistes a la competència.

Vaig recordar el rotaval, aquest estri que fa exàctament el mateix i que fan servir els germans Roca per a extreure l'essència aromàtica de la terra de bosc -entre altres coses igual de molones-.


Em va impresionar molt que una empresa nascuda 'al costat de casa' sigui referent internacional en aquest camp que a mi em sembla tan volàtil -pun intended-. I sobretot la finura de nas dels seus experts (en el video podeu veure com explica que fins i tot han arribat a detectar components amb el nas que els espectrómetres no èren capaços. Parla de fa anys, sospito que la tecnologia actual ha superat la nostra pituitaria abastament).


Al final de tot i ja sense la maquinaria, ens van donar una masterclass aromàtica on sobretot es va parlar de quina és la feina del tècnics en aromes i quines són les principals tècniques que fan servir per a aconseguir els seus aromes (creació vs copia, contrast vs lligam,...). Adjunto el pdf  de la mateixa, que podeu descarregar clicant AQUÍ per si teniu ganes de llegir i us desperta la curiositat tot aquest món dels aromes i sabors comestibles.

A la masterclass... que podeu descarregar clicant AQUÍ








dilluns, 8 de setembre del 2014

diumenge, 7 de setembre del 2014

d'allò que el cafè fa al cervell per a que el dilluns sigui menys perraco...


És dilluns o ja falten poques hores, és el moment de refrescar conceptes que ens ajudin a encarar la setmana. I en aquest video s'explica exàctament que és el que el cafè fa en el cervell per a que un dilluns sigui un dilluns menys perracu que el que seria un dilluns sense el cafè. Que es pot viure sense el cafè del dilluns, però és menys viure.

Per als que tingueu pressa: disminueix la capacitat de recepció d'adenosina (la hormona que provoca la son) i augmenta la producció d'adrenalina. Un xute, vaja.
Nota: el video permet activar els subtitols en castellà si algú ho prefereix :)


Via: microsiervos


de que me quedo sin comer...

"Mi tia está dentro del atraco, pero a mi lo que me preocupa es..."

dissabte, 6 de setembre del 2014

de imprímeme un helado!

Per a l'estiu del 2014 ja van tard, però qui sap si en properes temporades ens podrem fortre un FrigoPié fet a casa? ¿Me imprimes helado de café con la cara de George Clooney? ¿Un helado ? ¿Y otro de fresa que sea una Jennifer Lawrence entera? Graciassssssss











Via Xataka

divendres, 5 de setembre del 2014

de sopar al Hisop amb Zoukmagazine

Al loro, menú degustació per 66 euros en un estrella Michelin (Hisop) amb intro prèvia teòrica sobre els  fonaments  de la  cuina creativa, els sopar amb  maridatge de vins  i una tertulia/coloqui gastronòmic post sopar amb el  cuiner...

¿CÓMO TE QUEDAS?


Yomequedomuerta,

al HISOP he gaudit moltíssim. Tot i que 66 euros són diners, el preu és un caramelet (el menú amb  maridatge normal és de 90 euros). Ho organitza l'equip de Zoukmagazine amb la complicitat del  mateix xef Oriol Ivern, un putucrack. Jo ni punxo ni tallo mes enllà de  voler-ho difondre  per  simpatia i admiració.
I la data serà el proper 7 d'Octubre... ¿Te lo vas  a perder?

Tota la info i  les reserves aquí:
http://www.zoukmagazine.com/event/cenas-tematicas-con-zouk-magazine-desmontar-mitos-de-la-cocina-de-vanguardia-en-hisop/


dimecres, 3 de setembre del 2014

Fer formatge a casa, fàcil, xulo i divertit. Amb video inclòs.


Fer formatge a casa és senzill, fàcil i ... divertit.
El resultat és un formatge fresc de gust molt làctic que es pot anar tunejant amb l'experiència de repetir i anar fent variacions. He grabat  un video fent formatge per a  aquesta entrada que he escrit a Gastronosfera.com:

http://www.gastronosfera.com/info-tendencias/te-atreves-a-hacer-queso-en-casa-es-facil-rico-y-divertido/

Si us agrada el tema, no us cal pas que us talleu amb els  botonets de m'agrada que hi ha al final del article a Gastronosfera, i si hi deixeu un comentari ja serà  la repanotxa. Probablement molts podeu comentar la vostra experiència fent formatge a casa, que és  com fer pa: una  gozada :)