diumenge, 26 de febrer del 2023

de Brigadeiros: llepolies brasileres

 

brigadeiros postre brasileño


Brigadeiros. Llepolies brasileres. Aquestes mossegades són la versió ultra dolça i fàcil de fer de les trufes. Amb llet condensada en comptes de nata i amb cacau en pols en comptes de fondant. Son la potlla. El nom honora al Brigadier Eduardo Gomes da Silva, candidat a president de Brasil als anys 40. La llegenda diu que Eduardo era guapot guapot i tenia un grup de seguidores femenines que per a guanyar-li vots en campanya, van aprofitar que la multinacional Nestlé estava introduint la llet condensada et altri productes a Brasil -ves per on, també sembla que hi havia escasedat de cacau malgrat el Brasil n'es gran productor- amb el que també es fa servir cacau en pols en comptes del clàssic cacao o xocolata fondant a la pedra. Total, que la historia té una mica de lideratge masculí i seguidisme de dones que ho fan desde la cuina, globalització primigenia de les multinacionals i... una mica de anticomunisme perque n'Eduardo va ser encarregat durant els anys 20 de sufocar una revolució d'esquerres comunistoides al país. Amb tots aquests precedents, què podria sortir malament? Res, perque la veritat és que aquestes boletes dolces i cremoses son tan bones que formen part del estàndar general brasiler en el moment de gaudir de mossegades dolces. Les de la foto les va preparar la Marisol, brasilera de Sao Paulo que ens dona llum i alegria als amics. Bravisima! :) Recepta de brigadeiros Ingredients: 400 g de llet condensada 40 g de cacao en pols 50 g de mantega Fideuets de xocolata Elaboració: Posa la llet condensada, el cacao i la mantega en un cassó. Posa a foc suau i cou durant 12 o 15 miuts fins que estigui integrat i al passar l'espàtula es separi fàcil de les parets i no torni. Passa a un altre recipient pintat amb mantega i deixa refredar. Forma boletes amb les mans i passa-les per fideus per arrebossar.

divendres, 24 de febrer del 2023

de ràdio days: El restaurant Tocat de l'Olla (Cerdanyola del Vallès) a La Fonda de Catalunya Ràdio



Aprop de casa, a Cerdanyola del Vallés, hi ha el Tocat de l'olla. Un restaurant de bon menú de migdia, amb una sala recollida on s'està molt bé, una cuina fina i elegant i un resultat final molt recomanable.
Per això l'he recomanat, clar. A La Fonda de Catalunya Ràdio amb en Pep Nogué, he parlat del seu bon arròs de calamarcets i carxofa, de la seva ensaladilla i del seu magnífic milfulls de crema i maduixes. 

El programa:



Us deixo per aquí les notes per a la gravació, sense redactar ni res... però vaja, sempre diuen coses :D


TOCAT DE L’OLLA
Carrer de l'Àliga, 26, 08290 Cerdanyola del Vallès,

-
Un local menut, crec que només són 6 taules. Situat on Cerdanyola ja s’acaba en dirección a Sant Cugat. Colors blancs, sala elegant i lluminosa dins de ser menuda.

-Cuiner propietari: OSCAR RULO

-Fan una cuina que és de base tradicional, amb un punt d’enginy, una reinterpretació que fa que receptes i plats de tota la vida resultin frescos i sorprenents. Molt lligada a la estacionalitat i temporada dels ingredients. Si mireu les seves xarxes ho veureu.

-Presentacions delicades i elegants, fins i tot en els plats del menú de diari, molt recomanable i dels millors de la zona.

Alguns plats:

-El trinxat de col i patata amb la rosta – torrezno més gran que he vist en ma vida sobre un trinxat. Un dit de gruix, amb la cotna sufladeta i el centre sucós i tendre. Al mossegar cedeix tendrament i és una explosió al paladar i té aquestes capes de carn per el mig…plat de verdura i règim no seria, però energía de muntanya … itant!

-La russa, interpretada i personal. Amb envinagrats i verdures de proximitat. Hi ha espàrrec, hi ha carxofa, hi ha sardina en conserva, hi ha taperots, tàperes grans. Jo crec que cuit per separat, i cuit ben al punt: cremosa sense que sembli patata axaifada.

-Mandonguilles amb ceps i oli de picada

-Arròs de carxofes i calamarcets, amb les carxofes integrades dins l’arròs, ACABAT EN FORN, QUE FA AQUESTA CROSTETA CARAMELITZADA PER SOBRE. Els calamarcets planxats i tendres per sobre i punts d’allioli i també punts de salsa tipus romesco.
CADA DIJOUS, ARRÒS! (de llebre amb calçots li hem vist, volem tastar!)

- Carpaccio de gamba vermella i tòfona d’hivern.
- Tartar de filet vedella amb el seu moll de l’òs cuinat al forn
Plats catalans:
Fricandó de vedella amb moixernons
Escudella barrejada
Coca d’escalivada
Calamarcets encebats
Suquet de rajada

Postres:
Mil fulls de crema i maduixes. Làmines molt cruixents i una crema especialmente golafre, densa i alhora cremosa. Ben fragant de vainilla!

Flam de mató amb gelatina de ratafia



de vegades escric coses: El cocido de Lalín amb Diego López Moli (La Molinera) a Hule y mantel



oscar gómez y Diego López de La molinera


Hi vaig estar a l'Agost a La Molinera. Era Agost, feia calor al carrer i ens vem fotre un cocido gallego del carajo de la vela. I vaig ser ben feliç. Diego López cuina com els àngels, i en especial aquest cocido fet amb cura, ofici i dedicació. El resultat és espectacular. Així que li he demanat si ens podia compartir amb els lectors de Hule y Mantel els seus trucs i manyes per a brodar un cocido.

cocido de Lalín del restaurante La Molinera

El resultat és aquesta peça que pots llegir a Hule y Mantel:

https://www.huleymantel.com/barras-estrellas/donde-comer/donde-comer-en-girona-mejores-restaurantes-en-casco-antiguo-mas-alla_101113_102.html

“El cocido gallego está marcadísimo por la personalidad de la carne de cerdo salada y curada, y a esta base tan animal hay que sumarle el grelo. El grelo es una verdura que aporta amargor y nos define, porque además de hacerlo rico, también ayuda a comer más. El grelo y su sabor amargo te invitan a comer más. Y luego está el unto… el unto es el hilo conductor de todo el conjunto. Esos son los puntos principales: carne salada, grelo y unto”, explica el cocinero.

Qué hace especial al cocido de Lalín

“Dentro de los cocidos gallegos, hay varias formas de hacer el cocido. No es lo mismo un cocido típico de Lugo, que lleve faba de Lourenzá, una androlla o un botelo, que uno de Lalín. Nuestro acento propio viene marcado por nuestras carnes, que están más curadas que en otras zonas de Galicia, y por el humo: son carnes curadas y ahumadas. Este es un matiz muy importante. En Rias Baixas salan y apenas las curan, en Lalín curamos mucho más y esto aporta sabores y matices a la carne. ¡El toque de humo es diferencial! Además tenemos el garbanzo, a diferencia de otras zonas de Galicia que utilizan las fabas o alubias“.

dimarts, 21 de febrer del 2023

de vegades escric coses: BAR IBERIA a Cata Mayor (EL Periódico)

 

bar iberia cata mayor


El Bar Iberia, o restaurant Iberia, del barri de La Marina de Port (Zona Franca) és un dels meus preferits per a esmorzar a Barcelona. Els germans Alvarez ho peten moltíssim amb una cuina tan tradicional com de qualitat. N'he fet una elegía a Cata Mayor, centrant-me en la seva truita de patates que a mi m'agrada demanar amb la tripa. El resultat, alta cerdez. M'encanta.

Pots llegir la peça complerta aquí:

https://www.elperiodico.com/es/cata-mayor/restaurantes/20230220/bar-iberia-barcelona-tortilla-patatas-callos-desayuno-83270571

"La Marina del Port (Zona Franca) es un barrio que cocina verdades como puños. Uno de esos barrios donde Barcelona todavía es Barcelona, y no una ciudad bastarda y turística con poco corazón. Cada vez que visito el Iberia no puedo -no quiero- resistirme a combinar estas cucharadas de 'cerdez' y colágeno con su tortilla de patatas.

Puede sonar algo loco, pero déjame que te explique, por favor. Es una tortilla gruesa y cremosa, jugosamente cuajada. 10 huevos por kilo de patata y un poco de cebolla pochada, así el mordisco resulta aún más lúbrico sin aportar matices dulzones. Este plato no deja de ser un combo de huevo, patata y cerdo con el añadido de la ahumada personalidad del pimentón. Esta tortilla con casquería es mierda de la buena, es puro amor."

dissabte, 11 de febrer del 2023

de vegades escric coses: On menjar a Girona, peça a HuleyMantel.


Girona enamora, i als kamakus especialment. En els darrers anys jo tinc la impresió que alhora que han sorgit locals de cuina interessant i altres s'han consolidat perque ja ho eren... el centre està patint una inflació gastro considerable que a mi em sembla que frega la saturació.

Doncs he fet una llista de llocs que a mi m'han agradat, incloent un esmorzar de forquilla collonut a Salt i restaurants de menú (Can Roca, no surprises) i altres sexys com el mateix Si No Fós. N'hi ha més, a un cop de click :P

https://www.huleymantel.com/barras-estrellas/donde-comer/donde-comer-en-girona-mejores-restaurantes-en-casco-antiguo-mas-alla_101113_102.html

"Girona es bonita y paseable, tiene un río, un parque con plataneros mastodónticos y un barrio medieval coronado por una catedral de piedra blanca y escalera de leyenda. Espectacular. Alrededor de este barrio encontramos una maraña de calles con encanto que, en los últimos años, se han convertido en un hervidero de locales. Una inflación gastronómica quizá cercana a la saturación. Hay de todo, restaurantes históricos, restaurantes con historia, franquicias sin alma, gofres, crepes y taquerías. La vida es así y no pasa nada. Vivir es elegir."

dijous, 9 de febrer del 2023

de ràdio: Recomanant el Si No Fos (Girona) a La Fonda de Catalunya Ràdio amb Pep Nogué

 SI NO FOS GIRONA MARC RAMOS COCINERO

Aquesta que veieu a la imatge és la cuina del SI NO FOS (Girona). Una cuina que no pot ser més oberta a la sala!

La cuina de Marc Ramos no té separació física amb la resta del restaurant. Si agafes reserva a la 'barra imperial' que és el nom de la taula alta que arriba fins a la cuina, i ets dels primers en arribar...tens espectacle garantit de cuina i ajetreo.

La cuina del Si No Fos és una meravella. Saborosa, golafre, potent i amb una carta que permet anar del dinar per uns 35-40 euros (si agafes per exemple els meravallosos plats de menuts que ofereixen) dins a tickets molt elevats perque hi ha producte del que és bó i car. Tu tries, però en els dos casos està igual de bó. Es tracta només d'escollir el perfil de producte.

L'hem recomanat a LA FONDA de Catalunya Ràdio, una de les seccions més fàcils de gravar de la meva vida perque en realitat es tractava més de triar que no tenia espai (per manca de temps) que no pas en cercar qué esmentar a la secció. Un restaurant que enganxa!

Pots escoltar la secció aquí (aprox. min 6):



O el link amb el programa sencer:
https://www.ccma.cat/catradio/alacarta/la-fonda/la-cuina-xinesa-dout-of-china/audio/1161730/


Deixo aquí les notes que portava per a la gravació sens redactar ni passar el corrector ni res. Que vaig de cul i això és el que hi ha. :P

SI NO FOS (GIRONA)
Plaça Catalunya, 25

MARC RAMOS al capdavant d’un restaurant de cuina trempada, plena de vida, amb una energía especial que s’escampa per la sala.

Si reserves a la taula que anomenen barra imperial, pràcticament dines dins la cuina!! Amb les neveres que tenen les portes de vidre a darrera i una sobrassada dels Casals flotant al teu devant.

Es una cuina molt saborosa, del que es diu de producte però amb molta més txitxa, molta intenció i subtileses que milloren els productes que ja de per sí son molt bons (sobrassada Can Rovira, per exemple)

PLATS:

GUISO DE TENDONES SI NO FOS GIRONA
GUISAT DE TENDONS
Primer els bullim durant uns 30/40 minuts Els netejem be de carn deixant nomes tendó

Fem in softegit de all i ceba ben fosca, fiquem els tendons, caldo de pollastre que fagi xup xup una horeta poc a poc, li fiquem el nap i ho deixem 20 minuts mes

Al moment del servei ho lliguem amb una mica de mantega i oli d’all i julivert i ho servim amb una mica de creamfraiche amb all escalivat.

CERVELLETS ARREBOSSATS AL SI NO FOS GIRONA

CERVELLETS ARREBOSSATS AMB MAIONESA DE SRIRACHA – SERVITS SOBRE ENCIAM, TIPUS CABDELL – SSAM COREANS

ACELGAS BRASA BLEDES SI NO FOS GIRONA

VEGETALS!!!!BLEDA A LA BRASA!!
COL A LA BRASA AMB VINAGRETA, ROVELL D’OU, CACAHUET I PIPARRES!!

LLETONS COM AL GRESCA!
(cuits al buit i després brasa sobre un puré de patata una mica rustic i mostassa a la antiga i una salsa demiglace per sobre)

CUINA CLÁSSICA:
TUDONS ESCABETXATS!

CUINA INFORMAL:
BRIOX ROLL AMB BOLETS EN CREMA I BOTIFARRA DE PEROL
BRIOX ROLL DE LLUÇ ARREBOSSAT

OSTRAS SI NO FOS GIRONA
OSTRES també com les fan al Gresca.

POSTRES:
PANNETONE DELS GERMANS ROCA A LA GRAELLA
TORRADA DE SANTA TERESA O BANANA SPLIT















dimecres, 8 de febrer del 2023

de migas al Bar OLIVA (Sant Andreu, Barcelona) a CataMayor de El Periódico

 

migas a Sant Andreu Barcelona Bar Oliva



De vegades escric coses, com aquesta peça sobre les fantàstiques 'migas' a la manera d'Extremadura que fan l'Antonio, en Dani, na isa i en Jesús al Bar Oliva de Sant Andreu':


Un bar es la suma de sus platos, sus parroquianos y sus circunstancias. "En el Bar Oliva hacemos migas todos los días. Las hacemos a la manera extremeña, ese es nuestro origen familiar y así es como a nosotros nos gustan. Con ajito, con chorizo y con pimiento", nos cuenta Antonio, que no se anda por las ramas y se expresa de forma concisa mientras atiende con diligencia la abundante clientela matinal. No tiene tiempo que perder porque el bar está a reventar. Es sábado por la mañana y pueden llegar a cocinar hasta 150 raciones generosas de estas migas (muy) perfumadas de ajo. Ligeramente elásticas, jugosas y de alta potencia en el paladar.

Podeu llegir tota la peça amb la descripció complerta a Cata Mayor d'el Periódico:

https://www.elperiodico.com/es/cata-mayor/restaurantes/20230207/bar-oliva-migas-extremenas-sant-andreu-barcelona-82563475


propina en el Bar Oliva de Sant Andreu Barça Madrid

Guiño para los que dan propina: toca escoger entre un bote forrado con el escudo del Madrid y otro con el escudo del Barça situados en platos opuesto de la misma balanza. El juego está claro, ¡A ver quién suma más! Conforme avanza la jornada, van ganando los hermanos Oliva. ¡Ja!